IGLO logo
linux ikon Windows ikon Mac ikon
Internett
Kontor
Grafikk
Lyd & bilde
Spill
Operativsystemer
Annet

Google+ twitter_badge

Gimp har et grensesnitt som kanskje er annerledes enn det du er vant til. Her er et par enkle nybegynner tips for å komme raskt igang. Om du ønsker å gå mer i dybden finnes det rikelig med dokumentasjon på docs.gimp.org.

1. Bruker grensesnittet:

Når du åpner Gimp får du opp 3 vinduer. Et programvindu hvor all tegneaktiviteten foregår. Et "verktøykasse"-vindu, hvor du selvsagt finner alle tegneredskapene og et vindu for lag og diverse andre egenskaper. Grensesnittet er veldig tilpasningsvennlig, men dette skal jeg ikke gå inn på her og nå.

2. Nytt bilde:

Du kan opprette en ny tegning ved å velge Fil --- Ny.. i menyen. I verktøykassen kan du velge mellom flere tegneredskaper. Det mest anvendelige er malerpenselen.

3. å tegne:

Når du skal tegne med malerpenselen må du først velge penseltype i verktøykassen eller vinduet for lag. Når du har funnet ønsket pensel er det bare å tegne ivei. Som regel passer det best å bruke en "fuzzy"(myk) pensel, da denne skjuler pixlene lettere en en hard pensel. Skal du lage rette linjer holder du inne skift og klikker for hver nye linje.

4. Utvalg:

Knappene for utvalg finner du helt øverst i verktøykassen. Om du bruker "rektangelutvalg" (nr.1), vil du kun ha mulighet til å tegne inne i utvalget.

5. Flytte Utvalg (IKKE hopp over dette):

Ønsker du å flytte utvalget må du løsne det først (CTRL+Shift+L). Klikk utenfor utvalget for å feste det igjen. Akkurat dette er svært viktig å lære seg for å kunne jobbe effektivt med Gimp.

6. Lag:

Støtte for arbeid i flere lag er en svært nyttig funksjon i et bilderedigeringsprogram. Lag kan opprettes fra "Lag"-menyen i redigeringsvinduet, men det er mest effektivt å bruke "Lag"-vinduet, eller opprette en fane for lag under verktøykassen. Har du jobbet med lag i andre bildeprogram vil du trolig kjenne deg igjen her. Jeg skal ikke gå nærmere inn på dette nå.

7. Tutorials:

Gimp har i likhet med Photoshop og andre avanserte bildebehandlingsprogram et bredt spekter av verktøy og muligheter. Det er svært vanskelig, om ikke umulig å lære seg alt dette, kun ved å lese manualer eller tips sider som dette. Om du virkelig ønsker å lære programmet bør du søke etter "Gimp Tutorials" på nettet og gå gradene der. IGLO.no kommer også etterhvert med egne tutorials for Gimp og andre programmer. Så følg med her i tiden fremover.

edit: Har akkurat skrevet ferdig en "Nybegynner tutorial", du finner den her

webmaster

blog comments powered by Disqus

link panel

Antall programmer på iglo totalt: 79   Sist oppdatert: 10.03.2015

Design og utførelse: 3dnett.no