IGLO logo
linux ikon Windows ikon Mac ikon
Internett
Kontor
Grafikk
Lyd & bilde
Spill
Operativsystemer
Annet

Google+ twitter_badge
Forklaringer:

De fleste programmer basert på åpen kildekode er gitt ut under en lisens kalt GPL (General Public License). Denne lisensen er først og fremst laget for å beskytte brukernes rettigheter. GPL-lisensierte programmer krever ingen godkjennelse av brukeren ved installasjon. Et program utgitt under GPL-lisensen gir deg for eksempel rett til kopiere og installere programmet så ofte du måtte ønske.

Hele lisensen og ytterligere informasjon er tilgjengelig på:

http://www.gnu.org/licenses/gpl.html (engelsk)

Forklaringer:

Alle datamaskiner trenger en grunnleggende programvare

Det finnes en rekke alternativer til Windows Xp eller Vista som operativ system. Mange av systemene er basert på linux kjernen som er utgitt som fri programvare. Fordelene med linux-systemer kontra windows er flere. De er ofte langt mer stabile og mindre utsatt for virus angrep. En har langt større frihet til å tilpasse systemene både når det gjelder utseende og funksjonalitet.

Det er viktig å være klar over en ting, programmer som er laget for windows har ikke umiddelbar støtte i linux. For folk flest er det sjelden et problem da det finnes ypperlige alternativer for de fleste Windows programmer. Eksempelvis alle programmer som er linket fra IGLO.no. Det går også ann å kjøre windows programmer gjennom et kompabilitetslag som heter Wine. Dette er også åpen kildekode og kan enkelt installeres fra linux distribusjonens pakkebrønn.

Forklaringer:

Distribusjon er et navn som ofte blir brukt i sammenheng med åpenkildekode basert operativsystem eller programvare. En linux distribusjon, for.eks Ubuntu, består av en kjerne (linux-kjernen), det grafiske grensesnittet og samlingen med programvare som følger med. En distribusjon når det blir nevnt på denne siden er altså hele det linux baserte operativsystemet.

Forklaringer:

Vektor grafikk er motstykket til punktgrafikk. Mens vanlige bildefiler inneholder informasjon om fargen og plasseringen på hvert eneste punkt i bildet har vektorgrafikk informasjon som forteller om størrelser, former og farger på figurer eller linjer. På denne måten kan grafikken skaleres uten at kvaliteten forringes, men det begrenser også mengden med informasjon som kan gjengis. Det vil for eksempel sjeldent være fordelaktig å konvertere et fotografi til vektor format.


link panel

Antall programmer på iglo totalt: 79   Sist oppdatert: 10.03.2015

Design og utførelse: 3dnett.no