IGLO logo
linux ikon Windows ikon Mac ikon
Internett
Kontor
Grafikk
Lyd & bilde
Spill
Operativsystemer
Annet

Google+ twitter_badge
Tutorial: Gimp Tilbake

Dette er IGLO.no sin første "tutorial". Målet med denne er å hjelpe nybegynnere igang med grafikkprogrammet gimp. Du trenger derfor ikke særlig erfaring før du gir deg i kast med denne. Målet er å lage en ball/kule med en viss dybde effekt.

Komme igang

Start opp Gimp. Om du ikke har endret oppsettet ditt bør det dukke opp tre vinduer på skjermen. Verktøyskassen hovedvinduet med filmeny og et vindu for å behandle lag. Velg Fil -- Ny.. og opprett et bilde på 1024x768. Du bør nå ha en skjerm som er svært lik den på bildet under.

Gimp startskjerm skjermbilde

Opprette lag

Gå til vinduet for lag og opprett et nytt lag ved å klikke på knappen nede til venstre for lags-oversikten. Gi laget tittelen "Ball" og la øvrige valg være som de er. Opprett et lag til og gi det tittelen "Ball 3d effekt".

3deffekt

klikk på laget du har kalt "Ball 3d effekt". Velg Ellipseutvalg fra vektøykassen og lag et utvalg på ca 100x100 punkter, hold inne SHIFT for å lage en perfekt sirkel. Velg en farge ved å klikke fargeboksen til venstre . Velg fargelegg knappen , og klikk i utvalget. Klikk CTRL+A, du kan også utføre samme kommando fra Velg menyen, men det lønner seg å lære snarveiene. Gå til Filter - Utydeligjør og velg Gaussisk mykning. Endre begge verdien til ca. 80. Samenlikne ditt eget resultat med bildet.

Gimp tutorial skjermbilde

ballen

Fremdeles i samme lag, velger du tryllestaven og klikker en plass utenfor den sirkelformede skyen. Alt utenom en sirkel i midten skal nå være valgt. Gå til Velg og klikk på Inverter. Nå velger du laget som heter "Ball". Fargelegg i utvalget med den samme fargen som ble brukt isted. Du har nå en lite imponerende helt ensfarvet ball. Gå til menyen Farger og velg Lysstyrke-kontrast. Flytt sklibryteren for lysstyrke mot venstre til ballen ser passelig kuleformet ut.

Forbedre

Ballen ser grei ut, men vi kan enda forbedre den. Opprett et nytt lag som heter "Ball gjenskinn". Sørg for at dette er helt øverst. Bruk elipseutvalget til å lage en fylt sirkel på ca. 20x20 punkter. Fyll med samme farge i denne. Velg alt med CTRL + A. På nytt bruker du gaussisk mykning filteret, men denne gangen med en verdi på mellom 15 og 20. Juster lystyrken, men denne gangen stiller du den helt til høre. Bruk bryteren for dekkevne i lagvinduet om du føler gjenskinnet blir for skarpt.

Vi kan definere kuleformen ytterligere. Opprett et nytt lag, "Ball 3d skygge", i nest øverste lag. Velg blandeverktøyet og sett "form" til "Radiell"(bildet). Med det nye laget valgt. Klikker du og drar en linje fra høyre nede i sirkelutvalget, gjennom gjenskinn punktet og ca. en diameterlengde utover sirkelen. Juster lagets dekkevne til det såvidt er synlig. Gimp tutorial skjermbilde Vi skal ikke gå så veldig mye lengre denne gangen, men en ting til kan vi forbedre. Klikk på laget som heter "Ball". Hvis du ser nøye etter eller zoomer inn på ballen, ser du at den kanskje har et noe ujevnt ytre. Gå til Filter - Utydeliggjør - mykne, gjenta om nødvendig. Gjør det samme for laget som heter "Ball 3d effekt".

Skygger

En par enkle skyggeeffekter vil gi litt mer liv i tegningen. Opprett et lag over "Bakgrunn"-laget. Kall det for "Lyssetting. Opprett et lag over dette igjen og kall det for Skygge. Med dette laget valgt bruker du "Elipse utvalg" til å lage et smalt lite elipseutvalg plassert like under ballen og fyll dette med svartfarge. Pass på at feltet er ca 20-30% mindre enn det som føles passende for en skygge her. CTRL+A og bruk gaussisk mykning med en verdi på rundt 20. Bruk lagets dekkevne til å lage skyggen mindre definert. Velg laget "Lyssetting". Lag et stort elipse utvalg med skyggen av ballen i senter. Om noe av utvalget forsvinner ut på sidene gjør det ingenting, bare pass på at det er litt luft over. Velg - Inverter utvalg. Fyll det nye utvalget med en ikke alt for mørk gråfarge.

Gimp tutorial skjermbilde Velg alt CTRL + A og bruk Gaussisk mykning med en verdi på rundt 250. Juster dekkevnen på laget ned til ca 50%. Voila! lagre bildet med .xcf etter bildenavnet om du vil ha mulighet til å redigere den senere. Om du skal bruke bildet i andre sammenhenger er ".jpeg" et naturlig valg.

Håper denne tutorial'en var til hjelp. Om dette viser seg å bli populært kommer jeg til å skrive flere slike fremover, både for Gimp og andre programmer. om du har kommentarer til ting som kan forbedres eller annet, må du gjerne sende en mail via kontaktsiden.

Thomas

blog comments powered by Disqus

link panel

Antall programmer på iglo totalt: 79   Sist oppdatert: 10.03.2015

Design og utførelse: 3dnett.no